onsdag 19. januar 2011

Slik stopper du sladder, rykter og baksnakking

Denne historien synes eg e ein tankevekkar, tenk om me kunne klare å ta denne testen kvar gong me har tenkt å fortella nåke om andre. Det e ikkje lett, har så alt for lett for å sei nåke ufordelaktig om andre. Blir ein utfordring som e vel verdt å prøva på:)

Slik stopper du sladder, rykter og baksnakking

I antikkens Hellas var Sokrates kjent for å sette kunnskap høyt. En dag traff en bekjent den store filosofen og sa: «Vet du hva jeg nettopp hørte om din venn?"


"Vent litt," svarte Sokrates. "Før du forteller meg noe, ønsker jeg at at du lar det passere gjennom en liten test. Den kalles trippel filter test."

"Tripel filter?"

"Det stemmer," fortsatte Sokrates. "Før du forteller meg noe om min venn, kan det være en god idé å ta et øyeblikk og filtrere det du skal si. Det er derfor jeg kaller det trippel filter test. Det første filteret er sannhet. Har du forsikret deg om at det du skal fortelle meg er sant? "

"Nei," sa mannen, "faktisk har jeg bare hørt om det."

"Greit," sa Sokrates. "Så du vet egentlig ikke om det er sant eller ikke. La oss nå prøve det andre filteret, filteret om godhet. Er det du er i ferd med å fortelle meg om min venn noe bra? "

"Nei, tvert imot ..."
"Så," fortsatte Sokrates, " " du vil fortelle meg noe dårlig om ham, og du er ikke sikker på at det er sant. Du kan fremdeles bestå prøven, fordi det er ett filter igjen: filteret om nytten. Er det du vil fortelle meg om min venn til noen nytte for meg? "

"Nei egentlig ikke ...??"

"Vel," konkluderte Sokrates, "hvis det du vil fortelle meg hverken er sant eller godt eller enda til nyttig, hvorfor fortelle meg det i det hele tatt?"


2 kommentarer:

Alettesiriane sa...

Der er så lett å se andre og ikkje oss sjøl.Dette filteret skulle vi alle hatt bak øret.

Alettesiriane sa...

beklager ser det etterpå,Norsk er ikkje mitt første språk,men jobber med det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...