fredag 22. juni 2012

Den gamle kirkeveien


Det er midtsommerfest i Tysvær med mange forskjellige arrangementer i 2 uker til ende. I går kveld var det vandring langs den gamle kirkeveien fra Urnesbryggen på Slåttevik til Tysvær kirke. Det er ikke så mange som kjenner til den veien lenger, men Tysvær Historielag har satt denne gamle veien på kartet igjen og inviterte i går til vandring langs denne veien. Det var herlig sommervær med sol fra klar himmel, varmt og nesten ikke vind.


Lederen i historielaget Vidar Århus viser her hvor der er rester av den oppmurte veien. Han og kjentmann Trygve Jøssang fortalte mens vi gikk. En del av veien gikk i utmarken og noe langs den veien som vi bruker i dag. For de som bodde på andre siden av fjorden var dette kirkeveien, da rodde de til Urnesbryggen og gikk i land. Så vandret de langs denne veien som er 3-4 kilometer lang, opp til kirken. Jeg regner også med at de som bodde i området rundt Slåttevik og Kvinnesland (som er min hjemplass) brukte denne veien til kirken. Presten som også var prest i Bokn, gikk fra Tysværvåg og til Slåttevik langs denne veien for å bli rodd over til Bokn. Tysværvåg og Bokn har også i dag samme prest, men det er litt lettere å komme seg til Bokn i dag når det er broer helt ut.


Her er vi på vei opp kirkebakken, jeg synes vi har en flott kirke her i Tysværvåg. Her er jeg døpt, konfirmert, gift, har døpt mine 3 barn og giftet bort eldste datter. Vi var 47 stykker som gikk denne turen i går.


Presten vår, Arne Aurdal, står på kirketrappen i en prestekjole fra 1500 tallet. Vi ble invitert inn i kirken for å høre kirkens historie, Dagfinn Hellesøy fortalte. Denne kirken stod ferdig i 1852 og ble innviet 4. november dette året. De regner med at det er den 3. kirken som står her nå. Mye av det gamle fra de forrige kirkene er fremdeles i bruk i dag som for eksempel døpefonten. Vi sang et par salmer før vi gikk ned i prestegården. Der var det dekket bord i hagen og satt fram kaffe, saft og mye god kakemat. Det var en flott kveld som ble avsluttet der i prestegårdshagen.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...